Kuchnia to serce każdego domu – miejsce, gdzie gotujemy, spożywamy posiłki i spędzamy czas z rodziną. Jednak intensywna eksploatacja kuchni wiąże się z narażeniem mebli na różnorodne czynniki, takie jak wysoka temperatura, wilgoć czy tłuste plamy. Aby Twoja kuchnia służyła przez lata i zachowała swój piękny wygląd, warto dbać o nią odpowiednio. Poniżej przedstawiamy kilka sprawdzonych rad jak dbać o kuchnię, które pomogą Ci utrzymać meble w doskonałej kondycji.
Temperatura i wilgotność powierza w kuchni
Utrzymuj w kuchni optymalne warunki – wilgotność powietrza powinna wynosić między 30 a 80%, a temperatura od 10ºC do 30ºC. Zbyt niska temperatura sprawia, że para wodna osadza się na zimnych powierzchniach mebli, co może prowadzić do ich uszkodzenia. Zbyt duża wilgotność może doprowadzić do napuchnięcia materiałów drewnopochodnych (płyty wiórowej, MDF, drewna), a z nich zbudowana jest każda kuchnia. Ponadto szkodliwe dla mebli są gwałtowne skoki temperatury i wilgotności, na przykład gdy po okresie budowy domu zaczynamy gwałtowne grzać w pomieszczeniu. Takie zmiany mogą doprowadzić do spękania mebli wykonanych z litego drewna.
Wentylacja
Zadbaj o odpowiednią wentylację pomieszczenia – otwieraj okna lub włączaj wyciąg kuchenny na czas gotowania. Nie dopuść, żeby para wodna powstająca podczas gotowania skraplała się na meblach.
Rozlewanie wody
Unikaj rozlanej wody na blacie. W przypadku wylania się jej natychmiast wytrzyj powierzchnię do sucha. Szczególnie szkodliwe jest pozostawienie wody w okolicach łączenia blatów lub w okolicach wycięć pod zlewozmywak czy płytę grzejną. Jeżeli blat wykonany jest z płyty wiórowej a woda dostanie się do struktury płyty, może doprowadzić do napuchnięcia blatu. Dobrym rozwiązaniem są blaty z laminatu kompaktowego, który w całym przekroju wykonany jest z tworzywa sztucznego, dzięki czemu odporny jest na wilgoć. Sprawdzaj również regularnie czy nie ma wycieku wody z lodówki czy też z odpływu zlewozmywaka.
Para wodna
Otwieraj zmywarkę dopiero ok. 20 min. po zakończeniu programu, aby powstała para mogła skondensować się we wnętrzu urządzenia. Nie stawiaj ekspresu do kawy, czajnika pod szafkami wiszącymi. Długofalowo para wodna i temperatura szkodzi Twoim meblom. Jeżeli już otworzysz zmywarkę i para wodna skropli się na krawędzi lub spodniej części blatu, wytrzyj ją do sucha możliwie szybko.
Temperatura
Sprawdź od czasu do czasu temperaturę na krawędzi powierzchni drzwi piekarnika. Wskazówka: Dopóki krawędź drzwi można dotknąć palcem, temperatura pozostaje poniżej 70 stopni Celsjusza i nagrzewanie się jest w normie. Jeżeli nie – należy poprosić serwis o sprawdzenie szczelności drzwi piekarnika. Nie pozostawiaj włączonego otwartego piekarnika, bo temperatura może uszkodzić sąsiadujące z nim elementy meblowe.
Aby dbać o kuchnię, nie stawiaj gorących garnków bezpośrednio na blat roboczy lub inne części mebli. Pamiętaj o podstawce ochronnej. Dno garnka zdjętego z palnika ma temperaturę, która może uszkodzić powierzchnię blatu.
Uszkodzenia mechaniczne
Nie krój bezpośrednio na blacie, nie ubijaj kotletów bezpośrednio na blacie. Używaj deski do krojenia. W przeciwnym wypadku może dojść do uszkodzenia powierzchni blatu. Powierzchnie blatów należy chronić przed obiciem i porysowaniem, szczególnie przez przedmioty wykonane z metalu.
Czym czyścić?
Ogólną zasadą jest czyszczenie mebli przy użyciu niewielkiej ilości ciepłej wody, delikatnego detergentu i lekko zwilżonej ściereczki. Niezależnie od tego dostępne są specjalistyczne środki do czyszczenia i pielęgnacji poszczególnych rodzajów powierzchni meblowych. Innego detergentu wymagają powierzchnie w połysku, innego powierzchnie matowe, innego laminaty, a jeszcze innego fornir i drewno. Warto zapytać projektanta w studiu meblowym, w którym nabyliśmy kuchnię o środki do czyszczenia i pielęgnacji konkretnie naszej kuchni. Takie specjalistyczne środki można zmówić bezpośrednio w studiu meblowym.
Czyszczenie połysku a matu
Cechą charakterystyczną powierzchni w połysku jest ich stosunkowo łatwe czyszczenie. Wynika to z gładkiej struktury takiej powierzchni. Wybierając środki czyszczące, nie wolno używać ściereczek z mikrofazy, gąbek-drapaczek lub twardych ścierek z bawełny lub tkanin sztucznych. Zaleca się miękkie, standardowe ściereczki bawełniane i roztwór środka myjącego lub specjalny zestaw do czyszczenia połysku. Należy zwrócić uwagę, aby używana ściereczka była całkowicie czysta i nie zawierała innych substancji (np. piasek, kurz, resztki jedzenia itp.), ponieważ już najmniejsze cząsteczki mogą uszkodzić powierzchnię. Zazwyczaj powierzchnię w połysku wyczyścimy poprzez jej przetarcie ruchem wahadłowym.
Zupełnie inaczej sprawa ma się z powierzchniami matowymi. Powierzchnie matowe, zarówno lakierowane jak i z akrylu, są trudniejsze do czyszczenia niż powierzchnie w połysku, co wynika z praw optyki. Aby powierzchnia mogła mieć optykę matową, nie może być idealnie gładka. Powierzchnie matowe posiadają mikropory, po to, żeby światło padające na nie załamywało się, a nie odbijało jak w przypadku połysku. Zanieczyszczenia które dostaną się w takie mikropory jest dużo trudniej usunąć niż z powierzchni w połysku. Dlatego kluczowe staje się użycie specjalistycznego środka do czyszczenia i pielęgnacji. Ponadto ważny jest czas reakcji – im szybciej wyczyścimy zabrudzenie tym lepiej. Im więcej czasu upłynęło od zabrudzenia, tym dłuższy czas potrzebny jest na “odmoczenie”, jeżeli zanieczyszczenie zdąży zaschnąć. Ponadto, aby takie zabrudzenie „wyciągnąć” z mikroporów nie wystarczy zwykłe przetarcie szmatką – potrzeba więcej ruchów kolistych i tu przydatna może być profesjonalna gąbka czyszcząca.
Plamy
Substancje i płyny o dużej pigmentacji powinny być jak najszybciej usuwane z powierzchni mebla. Im szybciej usuniemy takie plamy, tym łatwiej będzie je wyczyścić i większa szansa, że na powierzchni mebla nie zostanie trwała plama. Poszczególne materiały meblowe i poszczególne substancje mają swoje charakterystyki, od których zależy w jakim czasie powinniśmy wytrzeć powierzchnię. Ogólna zasada – im szybciej tym lepiej! Nie zostawiajmy więc po imprezie rozlanego czerwonego wina, kawy czy herbaty z zamiarem wytarcia rano!
Podsumowanie
Odpowiednia pielęgnacja kuchni to klucz do długowieczności Twoich mebli. Zastosowanie się do powyższych wskazówek jak dbać o kuchnię pozwoli cieszyć się nie tylko estetycznym, ale i funkcjonalnym wnętrzem przez wiele lat. Pamiętaj, że każda kuchnia, niezależnie od materiałów, z których została wykonana, wymaga regularnej konserwacji i dbałości. Meble kuchenne Atlas Kuchnie, dzięki wysokiej jakości wykonania, z odpowiednią pielęgnacją z pewnością posłużą przez długie lata!