Wielu klientów kupuje kuchnię oczami, czyli podejmuje decyzję o zakupie na podstawie tego co widzi, a więc frontów, blatów i uchwytów. Trudno się dziwić, przecież będą ją oglądali przez około 20 lat, więc kuchnia musi się podobać. Każdy użytkownik musi się dobrze czuć w swojej kuchni, a jej wygląd ma odpowiadać jego gustowi. Ale czy dobre samopoczucie wynikające z wyglądu wystarczy? Pewnie gdyby kuchnia służyła tylko do oglądania, to tak by było. Jednak kuchnia służy do intensywnego użytkowania. Dlatego bardzo ważna jest również jej trwałość i funkcjonalność, a na te aspekty często mają wpływ niewidoczne na pierwszy rzut oka komponenty czy cechy. Dlatego postanowiliśmy Państwu przedstawić te elementy kuchni, których nie zauważamy, a mają kluczowe znaczenie dla trwałości i funkcjonalności kuchni. Pierwsze wrażenie kuchni to nie wszystko – diabeł tkwi w szczegółach!
Nóżki
Zaczynając od dołu – nóżki. Są ukryte za listwą cokołową, niewidoczne na co dzień, a ich znaczenie jest nie do przecenienia. Wszak to na nich opiera się cała kuchnia. To od nóżek zależy stabilność szafek. Ma to szczególne znaczenia dla szafek wyspy, które nie mają dodatkowego oparcia w ścianie. To konstrukcja nóżek decyduje o tym, czy możemy w kuchni zastosować bardzo ciężki blat kamienny. W takim wypadku potrzebne jest w nóżce podparcie boku szafki, żeby ciężar blatu przenosił się poprzez boki na nóżkę. Ponadto nóżka ma wpływ na możliwości wypoziomowanie kuchni i niwelowania nierówności podłogi. Ta zależy od zakresu regulacji nóżki. Jakość gwintu do regulacji ma niewyobrażalny wpływ zarówno na stabilność, jak i wytrzymałość. Można by tak dalej wymieniać, ale wystarczy podsumować, że nóżki meblowe, chociaż w ogóle ich nie widać, to podstawa każdej kuchni.
Obrzeże cokołowe z uszczelką
Zostając przy podłodze mamy w kuchni listwę cokołową, której zadaniem jest maskowanie nóżek. Listwa, poza tym, że ma estetycznie wyglądać, musi być odporna na wilgoć. Cokół będzie narażony na mycie podłogi, na rozlewanie wody. W końcu kuchnia to miejsce, w którym dużo się dzieje. Dlatego kluczowe jest zabezpieczenie listwy cokołowej od strony podłogi. Do tego służy obrzeże ze specjalną gumową uszczelką o przekroju walca. Ta uszczelka unosi listwę cokołową nieco powyżej podłogi, a samo obrzeże zamyka pory płyty i w ten sposób listwa jest zabezpieczona przed wilgocią. Takie rozwiązanie dostępne jest tylko w markowych kuchniach.
Miejsce na przyłącza za szafkami
Markowy producent myśli również o tym, żeby za szafkami dolnymi w kuchni było miejsce na przyłącza: rury i węże. Wszak nie zawsze zlewozmywak mamy dokładnie w tym miejscu, gdzie w ścianie są przyłącza wodno – kanalizacyjne. Dlatego w Atlas Kuchnie szafki dolne mają za ścianą tylną pozostawione 50 mm do przepuszczania rur.
Boki do ściany
Miejsce na rury nie pozostawiamy odkryte, boki szafek mają głębokość 560 mm i dochodzą do samej ściany. Dzięki temu przestrzeń za szafkami zostaje zabudowana i nie ma potrzeby zamawiania dodatkowego panela kończącego. Nie stanowi również dla nas problemu, żeby widoczny bok zestawu kuchennego wykonać w tym samym materiale i kolorze, w którym wykonany jest front.
Zawias z pełną puszką
Nie każdy zwraca uwagę na zawiasy użyte w meblu. Mało kto się zastanawia nad tym, że ma on kluczowe znaczenie dla trwałości mocowania, dla jakości ruchu i cichości zamykania frontów. Ale to nie wszystko – to od zawiasu zależy czy uda nam się wyregulować fronty kuchenne tak, aby miały one idealne położenie w meblu. A tylko najlepsze marki dbają o to, żeby zawias był dla mebla swoistą biżuterią, czyli żeby zdobił mebel. Taki jest właśnie stosowany przez Atlas Kuchnie zawias z cichym domykiem, z prostym prowadnikiem, z pełną puszką przez którą nie widać surowej płyty i z estetycznymi zaślepkami metalowymi, które maskują wszelkie śruby.
Odbojniki
Wisienką na torcie są odbojniki montowane we frontach. Mimo, że sam zawias spowalnia i wycisza zamykanie drzwi (taką samą funkcję ma prowadnica w przypadku szuflad), to zawsze pozostaje ostatni moment dotknięcia drzwi czy szuflady do korpusu podczas zamykania. Aby wyeliminować dźwięk, stosowane są silikonowe odbojniki na frontach. Tylko najlepsze marki zadają sobie trud, aby fabrycznie wiercić fronty i montować w nich odbojniki. Wielu producentów ogranicza się do dołożenia przyklejanych odbojników, które nigdy nie będą tak trwałe, jak te zamontowane w specjalnych otworach we froncie.
Zaślepki
Również tylko najlepsze marki dbają o to, żeby klient mając możliwość regulacji wysokości półki w szafce, jednocześnie miał estetycznie zaślepione otwory, które pozostają niewykorzystane na podpórki do półek. W ten sposób bok wnętrza szafki nie jest podziurawiony jak ser szwajcarski, a wnętrze szafki pozostaje w pełni estetyczne.
Spersonalizowane szuflady
Metalowe szuflady z pełnym wysuwem i cichym domykiem to w kuchni dzisiaj standard. Ale systemy szuflad spełniających te funkcje są różne. Różnią się nie tylko wyglądem, jakością ruchu ale również możliwością personalizacji. Tylko najlepsze szuflady zapewniają zjawiskową sensualność ruchu i swoim wyglądem nawiązują do najnowocześniejszych trendów wzorniczych. W Atlas Kuchnie również szuflady mogą być indywidualnie projektowane. Klient ma możliwość wyboru zarówno koloru szuflady jak i wykończenia boku szuflady: relingiem, metalowym boxcapem czy szkłem. Mało tego, istnieje również możliwość zmiany systemu szuflad na najbardziej prestiżowy, jaki funkcjonuje na rynku, co stanowi ofertę dla najbardziej wymagających klientów.
Lakierowanie dwustronne
Tylko w najlepszych kuchniach fronty lakierowane mają lewą stronę lakierowaną w tym samym kolorze co strona prawa. Nie każdy klient zauważa tą subtelną różnice podczas zakupu mebli, a ma to znaczenie dla estetyki szafki po jej otwarciu. Czy nie raziłaby Państwa lewa strona frontu wykończona białym laminatem, w przypadku klasycznej kuchni lakierowanej na przykład na kolor grafitowy? Warto zwrócić na to uwagę porównując oferty na kuchnię od różnych producentów. Nie każdy projektant będzie się tym chwalił.
Kontynuacja usłojenia
W przypadku frontów z rysunkiem drewna ofertą premium jest kontynuacja słojów drewna na sąsiadujących frontach. To wprowadza ład do wyglądu frontów kuchni, ponieważ wzór drewna nie jest poszatkowany na poszczególne fronty. Z drugiej strony wymaga to kunsztu technologicznego i dodatkowego nakładu czasu i materiału, na co mogą pozwolić sobie tylko marki o bardzo spersonalizowanym podejściu do każdego projektu.
Podsumowanie
O atutach markowej kuchni często świadczą szczegóły niezauważalne na pierwszy rzut oka, detale na które klient nie zwraca uwagi przy zakupie, a mające kluczowe znaczenie dla jej funkcjonalności i trwałości. Mimo, że w pierwszym etapie kuchnię kupujemy oczami i musi się nam ona podobać, to pamiętajmy, aby również zapytać naszego projektanta o te aspekty, które uczynią naszą kuchnię długowieczną a jej używanie przyjemnością. Bo kuchnie nie tylko oglądamy, ale również w niej gotujemy. Poza patrzeniem na fronty meblowe przyjdzie nam jeszcze otwierać szuflady i drzwi, a także zajrzeć za fronty. Dlatego warto zawierzyć marce, która przemyśli wszystkie detale i zadba o inne aspekty kuchni niż tylko jej pierwsze wrażenie. Pamiętajmy: pierwsze wrażenie kuchni to nie wszystko – diabeł tkwi w szczegółach!