Jakie są najlepsze systemy otwierania frontów w kuchni? Fronty z uchwytami czy fronty bezuchwytowe. Każde z tych rozwiązań ma swoich zwolenników. Poniżej rozwijamy temat możliwych do wyboru systemów otwierania frontów w kuchni.
1. Uchwyty punktowe
Najpopularniejszym systemem otwierania frontów w kuchni są uchwyty punktowe, czyli takie, które przykręca się do powierzchni frontu meblowego. Najczęściej są to uchwyty dwupunktowe, ale zdarzają się też gałki, czyli uchwyty jednopunktowe. Czemu zawdzięczają swoją popularność uchwyty przykręcane do frontów? Przede wszystkim ergonomii. Nie ma wygodniejszej formy otwierania frontów szafek niż włożenie palców pod uchwyt i pociągnięcie frontu. Ponadto uchwyt na powierzchni frontu nadaje kuchni wyrazu. Zwykły, gładki, jednobarwny front meblowy może zmienić swój charakter w zależności od tego jaki uchwyt na nim zastosujemy: industrialny, glamour, klasyczny czy nowoczesny. Można powiedzieć, że uchwyt jest sposobem na personalizację mebli i pełni taką rolę w kuchni jak krawat w ubraniu.
2. Uchwyty krawędziowe
Rozwiązaniem pośrednim pomiędzy uchwytami, a systemami bezuchwytowymi są uchwyty krawędziowe, czyli takie, które są mocowane na krawędzi frontu meblowego. Dzięki takiemu zlokalizowaniu uchwytu powierzchnia frontu nie jest zakłócona, uchwyt nie rzuca się aż tak bardzo w oczy, a z drugiej strony cały czas otwieranie odbywa się poprzez pociągnięcie frontu za uchwyt. Można więc powiedzieć, że uchwyty krawędziowe to kompromis pomiędzy minimalizmem a ergonomią. Stąd też duża popularność takich rozwiązań.
3. Tip-on do zawiasów
Tip-on do frontów na zawiasach to sposób na otwieranie frontów bez użycia uchwytów. Otwieranie polega na tym, że po naciśnięciu na front meblowy aktywowany zostaje mechaniczny odbojnik, który powoduje „odskoczenie” frontu. W ten sposób powstaje szpara pozwalająca na chwycenie za tył frontu i otwarcie go. To popularne rozwiązanie stosowane w stylu minimalistycznym. Cała powierzchnia frontów na grupie szafek nie jest niczym zakłócona, pozostaje gładka. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że naciskanie powierzchni frontu dłonią, która podczas pracy w kuchni nie zawsze jest wolna od brudu czy tłuszczu, będzie powodowało zabrudzenia na powierzchni frontu i konieczność częstszego czyszczenia. Z punktu widzenia ergonomii otwierania użytkownik musi wykonać dwa ruchy – naciśnięcie i dopiero pociągnięcie, zamiast tylko pociągnięcia z którym mamy do czynienia przy uchwytach. A zamknięcie to kolejne dotknięcie powierzchni frontu i ryzyko zabrudzenia. Ponadto to rozwiązanie ogranicza się tylko do frontów na zawiasach. Najczęściej więc mamy z nim do czynienia w szafkach wiszących.
4. Tip-on do szuflad
Bliźniaczym rozwiązaniem, ale dotyczącym szuflad, jest tip-on do szuflad. Jest więc stosowane w szafkach dolnych. Delikatne naciśnięcie czoła szuflady aktywuje mechanizm zamontowany pod prowadnicami, który powoduje częściowe wysunięcie szuflady. W wyniku tego powstaje szpara pozwalająca na otwarcie szuflady poprzez pociągnięcie za jej czoło. To rozwiązanie pozwala na pożądaną w minimalistycznym stylu gładką, niezakłóconą powierzchnię frontów szuflad. Posiada jednak wady poprzedniego rozwiązania. Ponadto ważne jest dobranie odpowiedniej mocy mechanizmu w zależności od obciążenia szuflady. Optymalnie dobrana siła mechanizmu powoduje, że po naciśnięciu szuflada otworzy się na tyle, żeby można było włożyć palce i otworzyć pociągając za czoło, ale nie „wystrzeli” nam ona ze zbyt dużą siłą. To wymaga przewidzenia na etapie projektowania kuchni, co użytkownik w danej szufladzie będzie przechowywał – ciężkie talerze porcelanowe czy lekkie pudełka plastikowe.
5. System listwowy
W stylistyce minimalistycznej popularnym rozwiązaniem jest tzw. system listwowy. Polega on na tym, że w korpusie, za frontem, zamontowane są specjalne profile aluminiowe, a fronty mają zmniejszone wymiary. Pozwala to na włożenie palców dłoni pomiędzy fronty i otwarcie drzwi lub szuflad poprzez pociągnięcie za ich lewą stronę. W ten sposób wyeliminowana jest konieczność naciskania na front i związane z nią ryzyko zabrudzenia ale powierzchnia frontów pozostaje gładka, niezakłócona uchwytem. W przypadku szafek dolnych i wiszących profile aluminiowe umieszczone są poziomo, a w przypadku szaf wysokich najczęściej pionowo, choć rozwiązanie poziome jest też dostępne. Należy jednak wziąć pod uwagę, że profile korytkowe wymagają dodatkowej przestrzeni, w przypadku szafek dolnych na wysokości, a szaf wysokich na szerokości i jest to przestrzeń niewykorzystana. Może się okazać, że w szufladzie nie zmieścimy któregoś wysokiego garnka, który w przypadku tej samej szuflady z uchwytem czy tip-on, mógłby się zmieścić.
6. Servo-drive
Najbardziej nowoczesnym rozwiązaniem jest elektryczny system wspomagania otwierania. Najczęściej dotyczy szuflad, ale również lodówki, zmywarki czy podnośników klapowych w szafkach wiszących. Servo-drive działa podobnie jak tip-on, z tym, że jest to system elektryczny, a nie mechaniczny. Po delikatnym naciśnięciu na front meblowy impuls elektryczny aktywuje mechanizm, który wypycha szufladę lub front lodówki czy zmywarki. Pojawia się szpara, która pozwala na podchwycenie i otwarcie poprzez pociągnięcie za lewą stronę frontu. To bardzo ergonomiczne rozwiązanie, które pozwala na zachowanie minimalistycznej powierzchni frontów meblowych. Szczególnie polecane jest do szuflady z sortownikiem odpadów, ponieważ pozwala na uniknięcie zabrudzenia frontu, kiedy mamy do wyrzucenia np. obierki. W takim wypadku delikatne naciśniecie frontu kolanem otwiera nam sortownik odpadów i możemy swobodnie pozbyć się brudnych odpadów, bez dotykania frontu szuflady ręką.
7. Fronty frezowane na krawędzi
Nie sposób pominąć frontów, które na swojej krawędzi posiadają frezowanie zastępujące uchwyt. Takie rozwiązanie dostępne jest w technologii frontów lakierowanych. Krawędź frontu posiada kształt, który pozwala na włożenie w niego palców i w ten sposób otwarcie frontu. Jego zaletą jest jednolity kolor całego frontu. Wgłębienie zastępujące uchwyt nie stanowi elementu obcego, w innym wybarwieniu. Jednak należy pamiętać o delikatnym charakterze powierzchni lakierowanej. Wkładanie palców w krawędź takiego frontu nie jest rozwiązaniem dla każdego użytkownika, ze względu na paznokcie, biżuterię czy możliwość zabrudzenia profilu. A otwarcie ciężkiej szuflady, lodówki czy zamknięcie szafki wiszącej uchylno-łamanej nie będzie czynnością ergonomiczną.
Podsumowanie
Atlas Kuchnie oferuje kilka systemów otwierania frontów. Każdy z nich ma swoje zalety i wady. Dobierane są w zależności od stylu kuchni i pożądanej funkcjonalności. Każdy użytkownik, uwzględniając swoje indywidualne potrzeby oraz ważąc plusy i minusy, może wybrać to co w jego kuchni najlepiej się sprawdzi. Projektanci w salonach Atlas Kuchnie to najbardziej kompetentne osoby, aby doradzić i zarekomendować najlepsze rozwiązanie dla konkretnego użytkownika.